Районна колегия
на Българския Лекарски Съюз - Враца
Заседания и решения на УС
НАЦИОНАЛНИ ЕКСПЕРТНИ ЛЕКАРСКИ БОРДОВЕ

Списък на представителите
в Националните експертни лекарски бордове по специалности 
Новини, събития и коментари
01.02.2018 17:25 | Становище на УС на РК на БЛС Враца от 31.01.2018 год.

Изх.№17/31.01.2018 год.
Становище
на УС на РК на БЛС Враца
от 31.01.2018 год.
Уважаеми колеги,
Уважаеми Директори на РЗИ, РЗОК и МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца, 
             
На свое заседание /от 31.01.2018 год./ Управителният съвет разгледа писмено становище и изслуша подробно председателя на КТ "Подкрепа" Д-р Емил Младенов във връзка с "оздравителния план" предприет от Ръководството на МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца по повод лошото й финансово състояние. В условията на кадрови дефицит и действителността да се работи срещу част, или без заплащане за дейността, мнението да бъдат съкращавани медицински кадри и отделения е недалновидно и според нас ще влоши допълнително тежката финансова ситуация на нашата Болница.
                        
Конкретно: УС на РК на БЛС - Враца подкрепя колегите си и се обявява против:             
- закриването на Отделението по физиотерапия и рехабилитация. Отделението по ФТР е създадено още от 1948 год. и е доказало с работата си ползата по отношение възстановяване здравето на врачани. Има голям, но нереализиран потенциал. В последните 4 месеца е увеличило с 35 % оборота си и ако му се даде шанс, би донесло десетки хиляди лева допълнителна печалба от Клинични пътеки за МБАЛ.
-  Допускането МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца да остане без Кардиология, Неонатология, Оториноларингология.               
Очевидни са щетите за пациентите от закритите вече отделения по Съдова хирургия и Инфекциозни заболявания. Болните хора са принудени да търсят помощ в Бяла Слатина и Монтана.            
Немислимо е да напускат МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца утвърдени капацитети-лекари, както и младите колеги, чиято специализация е бъдещето на здравеопазването в града.            
Необходимо е по спешност да се изработи план за ДОФИНАНСИРАНЕ на дейностите, а не съкращаване, закриване и задълбочаване на разрухата в здравеопазването на Враца!            
Необходимо е да се изработи план за привличане на кадри в Неонатологията, ако отговорно се грижим за новородените и бъдещето /дори в демографски смисъл/ на Враца!            
Опитите да се закрият отделения  ще доведе до загуба на медицински капацитет в лицето на опитни специалисти. Освен лечебната дейност тези колеги осъществят и консултанска дейност за редица спешни състояния в областните здравни заведения.               
Уважаеми дами и господа, участници, носещи отговорност и заинтересувани от здравеопазването на Враца:               
УС на РК на БЛС Враца настоява за търсене на дофинансиране, привличане на специалисти, даване възможност на работещите в тези тежки условия да получат възнагражденията си. На младите да специализират и остават в града ни. Категорично сме против свиването на дейността в МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца, допускането да изтичат капацитети и авторитети на врачанската медицина!               
Обявяваме се против разрухата и унищожението!                         
Предлагаме съвместни креативни действия и ще подкрепим всяко едно Ръководство, което би запазило целостта на МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца,  достойната работа и заплащане на нашите колеги.             
Не можем и не искаме да си представим нашите съграждани да търсят медицинска помощ извън Областния град. 

     
УС на РК на БЛС - Враца

коментари: 1 | прочети цялата статия
16.01.2018 11:24 | Преговори НРД 2018 на светло

Български лекарски съюз, в партньорство с Credoweb, стартира отворени дискусии в платформата, касаещи всички настоящи и бъдещи параметри на НРД 2018 год. Дискусиите ще бъдат разделени на две категории - извънболнична и болнична помощ. След всяко едно заседание, в съответната секция, ще се качва протокол, който ще предоставя информация за всяко едно предложение, което е обсъдено, гласувано или одобрено от експертните групи. За да успеем да сме балансирани при предложенията за промени в НРД 2018, Български лекарски съюз, моли всеки един от Вас, за проактивност в дискусията, за коментари и препоръки, които биха оптимизирали и подпомогнали преговорния процес и неговата ефективност.

Мнението Ви относно прегроврния процес е важно, за да може предложенията относно рамковия договор да бъдат предварително разгледани и обсъдени, така че да представят в максимална степен единна позиция на лекарското съсловие.

Надяваме се, че с общи усилия, БЛС ще успее да договори най-добрите за всеки един колега условия, които да подобрят работния процес на заетите в сектора.

Дискусиите в credoweb са вече отворени.
Как се стига до тях:
• Credoweb.bg
• Влизате в профила си /ако имате такъв/, или създавате нова регистрация
• Дискусии
• Намирате дискусия Преговорите за НРД 2018 на светло - ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ, или Преговорите за НРД 2018 на светло - БОЛНИЧНА ПОМОЩ.

 


коментари: няма | прочети цялата статия
15.01.2018 18:04 | От Ръководството на ДОЛВО

Уважаеми колеги,

За ОПЛ, които желаят да сключат договор с ДАУД МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР за обслужване на ЗОЛ в извънработното ни време, телефона на Д-р Саид Дауд е: 0878 151436, ДАУД МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР: 0878 805566.

За изготвяне на договор са нужни фирмените Ви данни:
1. Име на фирма;
2. Адрес на регистрация;
3. МОЛ и Булстат;
4. Удостоверение от ваша страна за брой ЗОЛ в пациентската Ви листа.

За сведение на ОПЛ подаващи документи за Договор с ДАУД МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР, прилагаме Протокол от събранието на 05.01.2018 и взетите на него решения:

В присъствието на 21 ОПЛ, трима даващи дежурства в МЦ и ръководството на ДАУД МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР се обсъди следното:

1. При преминали над 4000 ЗОЛ през Дежулния кабинет за изтеклата 2017 год.е постъпила само една жалба от пациент. След щателна проверка от страна на ръководните инстанции в здравеопазването не е направено предписание за промяна в дейността на Дежурния кабинет. Окончателната оценка на ОПЛ за дейността на Дежурния кабинет е положителна.
2. Договорите се преподновяват за всички ни автоматичтно, без допълнителни документи.
3. Прие се спазване на договореното между ОПЛ и ДАУД МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР работно време - от 20.00 до 8.00 часа и денонощно в празнични и почивни дни. Прегледи извън този график се заплащат от пациентите по ценоразпис на МЦ.
4. Манипулации по желание на пациента се заплащат от него по обявения ценоразпис, включително и стойността на медикаментите /ако те са осигурени от ДАУД МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР/.
5. Ако се налага констатация на смърт от дежурния лекар в ДАУД МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР, същата се заплаща от близките на починалия по обявения в ДАУД МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР ценоразпис. Издаването на съобщение за смърт не се заплаща допълнително и изисква контакт по телефона с личния лекар на починалия.
6. Събранието прогласува единодушно /без против и без въздържали се/ да се покачи таксата за обслужване на ЗОЛ от 0.11 лв. на 0.13 лв. на брой пациент от листата на ОПЛ.


Поздрави
Ръководството на ДОЛВО:
Председател: Д-р Емил Миленков
Зам. председател: Д-р Даниела Торбова


коментари: няма | прочети цялата статия
17.11.2017 11:59 | Препоръки на Арбитражната комисия към РК на БЛС - Враца

Уважаеми колеги,

Когато бъдете проверявани от РЗОК/НЗОК, Арбитражната комисия към РК на БЛС - Враца Ви препоръча следното:

1. Винаги изисквайте и внимателно прочетете заповедтта за проверка и най-вече поводът за нея.

2. Изисквайте легитимация на проверяващия екип.

3. Ако не сте съгласни с констатациите по Протокола от проверката, тогава пишете Становище.

4. Най-важното във вашето становище трябва да са елементите на възражение, оспорване и доказателствен материал по казусите. На база вашите възражения Арбитражната комисия ще ви защитава, за да отпаднат санкции или части от тях!

Когато вашите Становища са в обяснителен формат-например "защо е допусната грешката", де факто Вие сами потвърждавате констатациите на контрольорите и няма как да бъдат отхвърляни тези констатации по Протоколите.

УС на РК на БЛС - Враца


коментари: няма | прочети цялата статия
17.11.2017 11:51 | Издаване на болничен лист за освобождаване на пациент от съдебно дело

Уважаеми колеги,

От РЗОК-Враца ни напомнят, че съгласно чл.18 от Наредбата за Експертиза на трудоспособността, издаването на болничен лист за освобождаване на пациент от съдебно дело, задължително се съпровожда от Медицинско удостоверение, чиито формат Ви прилагаме тук. Въпросното удостоверение се попълва от ЛКК или Спешен център. Тоест, ако сте издали болничен за освобождаване от съдебно дело, трябва и да насочите лицето към ЛКК.
коментари: няма | прочети цялата статия
  Страници : 1 ... 9 10 11 12 13 [ 14 ] 15 16 17 18 19 ... 33