БЛС категорично застава зад медиците работещи в Спешна помощ. @ 15.01.2023 14:10Български лекарски съюз проследи с повишено внимание и тревога инцидента, който през последните дни беше широко обсъждан в медийното пространство, при който след тежка катастрофа край Враца загина 3-годишно дете. Трагичен инцидент, при който отново за виновен индиректно беше посочен медицинския екип, отзовал се на място.
Съсловната организация категорично застава зад медиците, работещи в Спешна помощ! Ясно заявяваме още, че при установяване на нарушение или доказване на вина всеки трябва да бъде наказан и да понесе последствията от своите действия, но се обявяваме против изместването на фокуса при подобни случай и внушаването на вина.

Нека се придържаме към фактите! За трагичния инцидент, данните, изнесени в публичното пространство са следните:
- Водачът е управлявал автомобила с превишена и несъобразена с пътните условия скорост.
- Няма информация детето да е било в детско столче, което е явно нарушение на закона.
- Сигналът за инцидента е подаден в 19:03 часа, в 19:04 часа линейката тръгва, в 19:09 часа пристигна на мястото на инцидента.
- От полицията помагат колата да бъде повдигната и детето да бъде извадено.
- То е качено на линейката, където се установява, че състоянието му е несъвместимо с живота. По регламент, когато има смъртен случай в линейка, трябва да стои два часа в нея и след това да се свали в Съдебна медицина.

От гореизложеното става ясно, че спешният медицински екип е действал своевременно и професионално, дори в извънработното си време. Не са на лице доказателства за неадекватни действия от тяхна страна, въпреки дадената положителна проба за алкохол от д-р Диана Димова.
Фактите говорят, но в общественото пространство най-силно се чуват именно обвиненията за употреба на алкохол.
На заден план остава въпросът каква е истинската причина за фаталния край на трагичния инцидент: катастрофата или неадекватно оказана медицинска помощ? Изместването на фокуса върху въпроса: "Употребила ли е алкохол д-р Димова?" индиректно внушава вина на медика за случилото се, но и нещо много по-страшно поставя лекарите под прицел за гнева на цялото общество. И всичко това на фона на острия недостиг на кадри в сектора, крепящата се на работещи пенсионери система, огромното натоварване, отговорност и напрежение, на което са подложени българските лекари ежедневно.