Районна колегия
на Българския Лекарски Съюз - Враца
Отворено писмо до медиите на лекарите от УМБАЛ Александровска ЕАД
04.03.2014 16:10 | Изпрати | ПринтиранеВ отворено писмо до медиите, лекарите от УМБАЛ "Александровска" се обърнаха към всички българи  по повод изявлението, направено в социалната мрежа Facebook от рапъра Криско, за което Medical News първи писа.

Публикуваме становището им без редакция:

Ние не се олицетворяваме с лекарите, които "грешат рецепти", нито пък с лекарите, които са "объркали диагнозите".
Ние сме ЛЕКАРИ и осъзнаваме важността и отговорността на нашата професия. Затова призоваваме българските медии да не превръщат в „новина" подобни изявления като това на Криско.
 
С израза "селските ни лекари", рапърът Криско се опитва да въведе разделение между българските лекари. ЛЕКАРЯТ обаче е лекар, независимо къде работи - в града или на село. Лекарската професия е особено изкуство и никой няма право да обобщава и да дава заключения, относно поставените диагнози и изписаните терапии за лечение, още по-малко лица, които нямат медицинско образование. Такова право имат само лекарите, които за да се наричат ЛЕКАРИ учат и се трудят денонощно цял живот, съпреживяват мъката и проблемите на пациентите си и се стремят да диференцират емоцията от обективното здравословно състояние на всеки пациент, само и единствено с цел да му поставят точна диагноза и да предприемат адекватни мерки за лечение. Такова право имат само онези, които са подарили най-добрите години от своя живот на обществото - години на лишения, неуморен и денонощен труд.
 
Лекарите на село и в града са еднакво достойни за уважение! Никъде извън пределите на България няма такова неуважително отношение към лекарската гилдия. Опростачаването и поругаването на лекарския труд чрез подобни изявление през медиите, води към истинската криза в здравеопазването. Неглижирането на нашия труд и обяснението, че липсват пари за здравеопазване, доведе до това все по-малко хора да искат да учат 12 години за да станат лекари, да носят тежката отговорност за човешкия живот и в крайна сметка, да бъдат хулени. Именно поради тези причини много от младите лекари напускат родината ни и никога няма да се върнат!
 
Ние, лекарите от УМБАЛ "Александровска", призоваваме Българския Лекарски Съюз да организира спешна кампания, която да бъде насочена към ограмотяване на обществото и по-конкретно:
1. Да се разясни каква е лекарската професия;
2. Да се обясни какви отговорности носи всеки лекар;
3. Да се обясни отговорността на пациентите за собственото им здраве;
4. Да се разясни, че пациентите следва да се вслушват в съветите на лекарите и да не предприемат самолечение и/или промяна на терапията, назначена от лекар;
5. Да се разясни правото на всеки лекар да търси правата си по съдебен ред в случай на обида, клевета и/или насилие.

Ние, лекарите от УМБАЛ "Александровска", осъждаме остро изявлението на рапъра Криско, както и други подобни. Подобни хора с подобно обществено поведение нямат моралното право да правят оценки на нашия труд и качеството на медицинските грижи. Ние създаваме българската медицина, обучаваме млади, умни и амбициозни лекари във финансови условия, които са далеч от нормалните в Европа. Въпреки това, българската медицина е на високо световно ниво, поради което е недопустимо да се уронва авторитета на цяла една гилдия.
В деня на националния празник на Република България - 3 март, ние отново сме там - до леглата на нашите пациенти, защото сме горди, че сме лекари и защото осъзнаваме, че всички разчитат на нас и само ние можем да им помогнем.
Коментари
Все още няма...
Вашето мнение
Вашето име * :
Коментар * :
СПАМ проверка 14 + 17 = ?