Районна колегия
на Българския Лекарски Съюз - Враца
Становище на УС на РК на БЛС Враца от 31.01.2018 год.
01.02.2018 17:25 | Изпрати | Принтиране


Изх.№17/31.01.2018 год.
Становище
на УС на РК на БЛС Враца
от 31.01.2018 год.
Уважаеми колеги,
Уважаеми Директори на РЗИ, РЗОК и МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца, 
             
На свое заседание /от 31.01.2018 год./ Управителният съвет разгледа писмено становище и изслуша подробно председателя на КТ "Подкрепа" Д-р Емил Младенов във връзка с "оздравителния план" предприет от Ръководството на МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца по повод лошото й финансово състояние. В условията на кадрови дефицит и действителността да се работи срещу част, или без заплащане за дейността, мнението да бъдат съкращавани медицински кадри и отделения е недалновидно и според нас ще влоши допълнително тежката финансова ситуация на нашата Болница.
                        
Конкретно: УС на РК на БЛС - Враца подкрепя колегите си и се обявява против:             
- закриването на Отделението по физиотерапия и рехабилитация. Отделението по ФТР е създадено още от 1948 год. и е доказало с работата си ползата по отношение възстановяване здравето на врачани. Има голям, но нереализиран потенциал. В последните 4 месеца е увеличило с 35 % оборота си и ако му се даде шанс, би донесло десетки хиляди лева допълнителна печалба от Клинични пътеки за МБАЛ.
-  Допускането МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца да остане без Кардиология, Неонатология, Оториноларингология.               
Очевидни са щетите за пациентите от закритите вече отделения по Съдова хирургия и Инфекциозни заболявания. Болните хора са принудени да търсят помощ в Бяла Слатина и Монтана.            
Немислимо е да напускат МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца утвърдени капацитети-лекари, както и младите колеги, чиято специализация е бъдещето на здравеопазването в града.            
Необходимо е по спешност да се изработи план за ДОФИНАНСИРАНЕ на дейностите, а не съкращаване, закриване и задълбочаване на разрухата в здравеопазването на Враца!            
Необходимо е да се изработи план за привличане на кадри в Неонатологията, ако отговорно се грижим за новородените и бъдещето /дори в демографски смисъл/ на Враца!            
Опитите да се закрият отделения  ще доведе до загуба на медицински капацитет в лицето на опитни специалисти. Освен лечебната дейност тези колеги осъществят и консултанска дейност за редица спешни състояния в областните здравни заведения.               
Уважаеми дами и господа, участници, носещи отговорност и заинтересувани от здравеопазването на Враца:               
УС на РК на БЛС Враца настоява за търсене на дофинансиране, привличане на специалисти, даване възможност на работещите в тези тежки условия да получат възнагражденията си. На младите да специализират и остават в града ни. Категорично сме против свиването на дейността в МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца, допускането да изтичат капацитети и авторитети на врачанската медицина!               
Обявяваме се против разрухата и унищожението!                         
Предлагаме съвместни креативни действия и ще подкрепим всяко едно Ръководство, което би запазило целостта на МБАЛ "Христо Ботев" АД гр. Враца,  достойната работа и заплащане на нашите колеги.             
Не можем и не искаме да си представим нашите съграждани да търсят медицинска помощ извън Областния град. 

     
УС на РК на БЛС - Враца
Коментари
#1 | 10.05.2018 16:25 | Д-р Ваня Йорданова Павлова

Настане вечер, месец изгрее
звезди обсипят свода небесен.
Гора зашуми, вятър повее-
Балканът също ще пази МБАЛ-
ХРИСТО БОТЕВ!!!!
Вашето мнение
Вашето име * :
Коментар * :
СПАМ проверка 5 + 4 = ?