Районна колегия
на Българския Лекарски Съюз - Враца
Заседания и решения на УС
НАЦИОНАЛНИ ЕКСПЕРТНИ ЛЕКАРСКИ БОРДОВЕ

Списък на представителите
в Националните експертни лекарски бордове по специалности 
Новини, събития и коментари
04.04.2014 18:29 | Декларация на УС на РК на БЛС - Враца


До                            
Д-р Цветан Райчинов
Председател
на Управителния съвет 
на Българския Лекарски Съюз
гр. София

До
Управителния съвет
на Българския Лекарски Съюз
гр. София

До
Районните колегии
на Българския Лекарски Съюз

ДЕКЛАРАЦИЯ 
от
Заседание 
на Управителния съвет 
на Районна колегия 
на Българския Лекарски Съюз - Враца


Уважаеми Д-р Райчинов,
Уважаеми колеги,

На свое заседание проведено на 03.04.2014 год. Управителния съвет на Районна колегия на Българския Лекарски Съюз - Враца разгледа подробно дискусиите от Националния съвет на Българския Лекарски Съюз проведен на 29.03.2014 год.
Аларамираме Ви за опасността на предстоящия Събор на Българския Лекарски Съюз да бъде прокарано становище, ограничаващо правата ни на труд. 
Управителния съвет на Районна колегия на Българския Лекарски Съюз - Враца е категорично против становището на Председателя на УС на БЛС - Д-р Цветан Райчинов да се работи само по един договор с НЗОК.
Такова решение би довело до разрушаване на вече създадени и работещи структури в здравеопазването както на регионално така и на национално ниво. Принудата да се работи по едни договор с НЗОК е вид изкуствено ограничение правото ни на професионален труд, оголване на едни звена и излишък от кадри в други.
По наше мнение всеки лекар включително и общопрактикуващите има правото да работи колкото и където позволяват възможностите и квалификацията му.

Основния въпрос в колегията беше какъв е мотива на Д-р Райчинов и кое налага в настоящия момент промяна на една работеща формула, чийто ефект е срещу интересите на съсловието. 

Питаме Д-р Райчнов чии интереси представлява и обслужва подобно решение?

Призоваваме всички Районни колегии да запознаят делегатите си с проблема и да бъдат особено внимателни при евентуални опити да се прогласува такова решение на предстоящия Събор на Българския Лекарски Съюз от 09.05. до 11.05.2014 год.

Управителен съвет
на Районна колегия
на Българския Лекарски Съюз - Врацакоментари: няма | прочети цялата статия
04.03.2014 16:10 | Отворено писмо до медиите на лекарите от УМБАЛ Александровска ЕАД


В отворено писмо до медиите, лекарите от УМБАЛ "Александровска" се обърнаха към всички българи  по повод изявлението, направено в социалната мрежа Facebook от рапъра Криско, за което Medical News първи писа.

Публикуваме становището им без редакция:

Ние не се олицетворяваме с лекарите, които "грешат рецепти", нито пък с лекарите, които са "объркали диагнозите".
Ние сме ЛЕКАРИ и осъзнаваме важността и отговорността на нашата професия. Затова призоваваме българските медии да не превръщат в „новина" подобни изявления като това на Криско.
 
С израза "селските ни лекари", рапърът Криско се опитва да въведе разделение между българските лекари. ЛЕКАРЯТ обаче е лекар, независимо къде работи - в града или на село. Лекарската професия е особено изкуство и никой няма право да обобщава и да дава заключения, относно поставените диагнози и изписаните терапии за лечение, още по-малко лица, които нямат медицинско образование. Такова право имат само лекарите, които за да се наричат ЛЕКАРИ учат и се трудят денонощно цял живот, съпреживяват мъката и проблемите на пациентите си и се стремят да диференцират емоцията от обективното здравословно състояние на всеки пациент, само и единствено с цел да му поставят точна диагноза и да предприемат адекватни мерки за лечение. Такова право имат само онези, които са подарили най-добрите години от своя живот на обществото - години на лишения, неуморен и денонощен труд.
 
Лекарите на село и в града са еднакво достойни за уважение! Никъде извън пределите на България няма такова неуважително отношение към лекарската гилдия. Опростачаването и поругаването на лекарския труд чрез подобни изявление през медиите, води към истинската криза в здравеопазването. Неглижирането на нашия труд и обяснението, че липсват пари за здравеопазване, доведе до това все по-малко хора да искат да учат 12 години за да станат лекари, да носят тежката отговорност за човешкия живот и в крайна сметка, да бъдат хулени. Именно поради тези причини много от младите лекари напускат родината ни и никога няма да се върнат!
 
Ние, лекарите от УМБАЛ "Александровска", призоваваме Българския Лекарски Съюз да организира спешна кампания, която да бъде насочена към ограмотяване на обществото и по-конкретно:
1. Да се разясни каква е лекарската професия;
2. Да се обясни какви отговорности носи всеки лекар;
3. Да се обясни отговорността на пациентите за собственото им здраве;
4. Да се разясни, че пациентите следва да се вслушват в съветите на лекарите и да не предприемат самолечение и/или промяна на терапията, назначена от лекар;
5. Да се разясни правото на всеки лекар да търси правата си по съдебен ред в случай на обида, клевета и/или насилие.

Ние, лекарите от УМБАЛ "Александровска", осъждаме остро изявлението на рапъра Криско, както и други подобни. Подобни хора с подобно обществено поведение нямат моралното право да правят оценки на нашия труд и качеството на медицинските грижи. Ние създаваме българската медицина, обучаваме млади, умни и амбициозни лекари във финансови условия, които са далеч от нормалните в Европа. Въпреки това, българската медицина е на високо световно ниво, поради което е недопустимо да се уронва авторитета на цяла една гилдия.
В деня на националния празник на Република България - 3 март, ние отново сме там - до леглата на нашите пациенти, защото сме горди, че сме лекари и защото осъзнаваме, че всички разчитат на нас и само ние можем да им помогнем.

коментари: няма | прочети цялата статия
07.01.2014 12:21 | На вниманието на изпълнителите на извънболнична медицинска помощ
Промени в размера на дължимата сума заплащана за всяко посещение при лекар.
коментари: няма | прочети цялата статия
  Страници : 1 ... 27 28 29 30 31 [ 32 ] 33 ... 34